Apartmani Salihbegović

Šolta

Povijest

Šolta je otok u srednjoj Dalmaciji (Južna Hrvatska), nedaleko od Splita, zapadno od Brača, površine 58,98 km², koji administrativno pripada Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Najviši vrh na otoku, Vela straža, nalazi se na nadmorskoj visini od 237 m, kod Gornjeg sela. Uz otok Šoltu, kod mjesta Maslinica, nalazi se još sedam otočića. Glavno mjesto na otoku su Grohote. Za istaknuti je bogatstvo flore i posebno faune (preko 100 vrsta ptica, divlje svinje, zečevi, itd.).Otok je naseljen od prapovijesti, a prvi put ga spominje Pseudoskilaks u 4. st. pr. Kr. pod imenom Olyntha. Kasnije nosi ime Osolenta. Dolaskom Hrvata se ime kroatizira u oblik Sulet. Otok nosi to ime do novog vijeka, kad pod utjecajem mletačke vlasti dolazi do romanizacije hrvatskog imena u oblik Šolta. Ipak, najveću ulogu za proširenje oblika Šolta ima Austro-Ugarska koja je mapirala jadransko područje u 19. stoljeću, koristeći talijanske toponime.

 

Naselja

Grohote– na rubu šoltanskog polja, na križanju ceste koja spaja dva najudaljenija mjesta na otoku, Stomorsku i Maslinicu, te vodi do luke Rogač smjestilo se naselje Grohote.

Stomorska– naselje ugodno ušuškano na sjeveroistoku otoka je 12 km cestom udaljena od glavne luke Rogač.

Nečujam– nalazi se na sjevernoj strani otoka, a od Splita ga dijeli nepunih 9 milja prekrasnog plavog Jadrana.

Rogač– nalazi se na sjevernoj strani Šolte, na najispupčenijem dijelu otoka.

Maslinica– jedino naselje i luka na zapadnoj obali otoka Šolte.

 

 

Gornje Selo– malo mjesto koje se nalazi na nešto više od sto metara nadmorske visine i tipičan je primjer mediteranske arhitekture koji zaštitnički gleda na ostatak otoka.

Srednje Selo– malo je mjesto, prema najranijim zapisima nastalo u srednjem vijeku i nema antički kontinuitet.

Donje Selo– na pravcu Grohote – Maslinica, uz Srednje, smjestilo se Donje Selo.

 

Simbol

Simbol otoka je “čuvita” – Sova, (lat. Otus scops). Sukladno simbolu, i stanovnike Šolte, Šoltane, zovu čuvitari. To je nekad bio pomalo pogrdan naziv, ali danas poprima čak pozitivna obilježja, štoviše, razne formalne i neformalne skupine sa Šolte i u svezi sa Šoltom uzimaju čuvitu u naziv i/ili za svoja obilježja.