Apartmani Salihbegović

Nečujam

Smjestio se u najvećem zaljevu na Šolti i najmlađe je mjesto na otoku koje gravitira centralnoj plaži iznad koje je veliko apartmansko naselje, zbog kojeg je prije devedesetih godina prošlog stoljeća, Nečujam bio jedno od najpoznatijih mjesta na Jadranu.

Nečujam je po mnogima najljepša uvala otoka Šolte sačinjena od ukupno osam draga: Bok Supetra, Šumpjivina, Podkamenica, Maslinica, Tiha, Bok od rata, Piškera i Supetar.

 

Spomenici i znamenitosti:

 

U uvali Piškeri pronađeni su ostatci rimske gospodarske zgrade, a na okolnim prostorima otkriveni su grobovi i mnogi komadi keramike i novca. I danas su vidljivi ostatci zidina kojima je uvala bila zatvorena i pretvorena u ribnjak. Uz crkvu u samom centru Nečujma nalazi se  kamena kuća koja je nekada pripadala Dujmu Balistriliću, prijatelju pjesnika Marka Marulića koji je u njoj boravio; u kući je memorijalna zbirka posvećena Marku Maruliću, pred kućom spomen-stup podignut pjesniku Petru Hektoroviću.            

 

 

Hrvatski pjesnici:

Zbog ljepote uvale Nečujam naši hrvatski pjesnici tu su nalazili nadahnuće i duševni mir za pisanje.Njegova tišina i zelena ljepota bili su inspiracija velikim hrvatskim pjesnicima – Marku Maruliću i Petru Hektoroviću koji su svoja najbolja djela napisali u Nečujmu. Latinski naziv Vallis surda ili gluha uvala dolazi iz same veličine nečujamske uvale, koja  je u stanju svaki zvuk sakriti i pretvoriti ga tek u sitni šapat. Marko Marulić ga je opisao kroz stihove.Stoga ni ne čudi da je baš njemu u čast obješena spomen ploča na crkvi sv.Petra u Nečujmu.

Povijest mjesta:

Povijest mjesta Nečujam datira još iz antike jer su tu boravili stari Iliri, grčki doseljenici i mnogi drugi vladari i vlasti. Iz tog doba malo je arheoloških ostataka je ostalo sačuvano. Osim ostataka ribnjaka cara Dioklecijana i pojedinačnih zidina iz doba Rimljana, nema drugih dokaza o boravku drugih naroda. Novija povijest mjesta Nečujam je vezana za turizam, promet, trgovinu i ribarstvo.